Gezonde pannenkoeken

Ik heb een paar leuke manieren gevonden om gezonde pannenkoeken te maken. Super relevant want ik schrijf dit de laatste dag voor de vakantie – en het is pannenkoeken dag op school! Ik schrijf het in volgorde van makkelijk te maken en favoriet bij de kinderen… dus bananen pannenkoeken zijn echt makkelijk en een hit bij de kids – ze maken ze zelfs voor moeder of vaderdag zelf klaar voor het ontbijt op bed. Altijd gebaseerd op recepten die ik heb gevonden in boeken, maar dan aangepast. Probeer het eens en maak het je eigen! 

BANANEN PANNENKOEKEN

INGREDIENTEN

  • 1 rijpe banaan
  • 1 ei
  • Optie: handvol/ 20g boekweit meel

METHODE

Prak de banaan met een vork. Blijf doorgaan tot het echt een gladde mouse wordt. Je kunt het ook nog een beetje opkloppen met de vork. Breek het ei erbij en klop het goed door elkaar. Voeg nu eventueel een beetje boekweit meel toe. Dit is gluten vrij. Het fijne is dan dat het makkelijker is de pannenkoeken om te draaien en het is iets voedzamer. Zorg dat het een glad beslag is. Doe wat boter in de pan. Schep 3 lepels beslag in de pan, ieder een eigen klein pannenkoekje makend. Omdraaien als het bruin is aan de onderkant en niet meer vochtig boven. 1 minuut op de andere kant en klaar. Maak er een stapel van en beschenk met Griekse yoghurt, eventueel noten pasta, blauwe bessen en zaadjes. 

BOEKWEIT PANNENKOEKEN

INGREDIENTEN

  • 200g boekweit meel
  • 600ml (havermout) melk
  • 2 eieren

METHODE

Meng de ingrediënten samen. Zorg dat het een glad beslag is. Doe wat boter in de pan. Maak de pannenkoeken zoals je normaal pannenkoeken maakt. Mijn truc is altijd om een stapel te maken en ze warm te houden op een bord dat op een pan warm water staat. Als beleg weer Griekse yoghurt, noten pasta, blauwe bessen en zaadjes. Zaadjes of noten zijn goed voor het vet en blauwe bessen je fruit zonder dat je teveel suiker schommelingen krijgt.

COURGETTE PANNENKOEKEN

INGREDIENTEN

  • 1/2 tot hele courgette
  • 2 eieren
  • Optie: handvol/ 20g boekweit meel

METHODE

Rasp de courgette grof met een rasp.  Voeg de 2 eieren toe en meng goed. Voeg nu eventueel het boekweit meel toe. Dit is gluten vrij. Het fijne is dan dat het makkelijker is de pannenkoek om te draaien en het is voedzamer. Doe wat boter in de pan. Doe het beslag in de pan en strijk het glad. Het is een dikke pannenkoek en zal wat langer duren voordat deze gaar is en klaar om om te draaien. Wees geduldig en zet het gas wat lager. Het is klaar om om te draaien als de bodem bruin is en de bovenkant niet meer vochtig. Bak nog een paar minuten op de andere kant. Serveer met zaadjes en besprenkel met olijfolie. Ook lekker als lunch met een salade. 

Namaste, Nelly 

Read more