Yoga voor Hormonen

Yoga werkt op zoveel verschillende manieren. Het kan goed zijn voor ontspanning, spieropbouw, flexibiliteit, burn-out herstel maar wist je dat het ook goed is voor je hormonen? Na zoveel jaren yoga ontdek ook ik elke keer weer iets nieuws in yoga dus wees niet bang als je ‘maar’ één ding voelt of nog niet alle voordelen merkt. Yoga is ook de reis om je lichaam te ontdekken dus ook dit hoort erbij.

Ik werk samen met gynaecologe Ginny Chamorro aan haar leefstijl bedrijf, help haar met het bereiken van vrouwen en yoga tijdens haar lezingen.

De kennis die ze met mij en de andere vrouwen deelt hebben me doen inzien welke manieren van yoga goed is voor je hormoon huishouding.

KRACHT

We beginnen met kracht training door wat actievere houdingen te doen. Vaak zijn dit staande houdingen of arm balans houdingen. Als je krachttraining doet wordt o.a. testosteron, het mannelijke geslachtshormoon geactiveerd. Ook wij vrouwen kunnen daar wel wat extra van gebruiken. Er worden daarnaast allerlei andere hormonen aangemaakt als je aan kracht training doet zoals serotonine, je gelukshormoon. Je kan je hier door heel actief gaan voelen en meer zelfvertrouwen krijgen. Verder zitten in je spieren mitochondrieen en die beschermen je DNA en zorgen dat je cellen zich kunnen vermeerderen – cruciaal om gezonder ouder te worden. Verder zijn spieren een verbrandingsoven voor vet en glucose dus het is goed je spieren te trainen. 

YIN

Hoe ouder we worden, hoe minder oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon, we aanmaken en dit kan zorgen voor botontkalking. Yin yoga, waar we houdingen langer vast houden, kan helpen bij stijve pijnlijke gewrichten,  spieren soepeler maken, bekkengebied versoepelen en zachter maken. Daarnaast geven yin houdingen een teken aan je lichaam om uit te staan. Dat zet juist je parasymphatisch zenuwstelsel aan; je uit staan. Dit uit staan is heel belangrijk voor je zenhormoon, progesteron, waar we weer steeds minder van hebben als we ouder worden en dus wel wat extras van kunnen gebruiken. In de yin houdingen blijf je langer dus ga je voorbij de spieropbouw naar je botten, bindweefsel en fascia. 

YOGA NIDRA

Met Yoga Nidra, yoga slaap of liggende meditatie, kunnen we acceptatie en diepe ontspanning bereiken weer omdat we hoe ouder we worden hoe minder progesteron we aanmaken wat het zen hormoon is en stress een belangrijke oorzaak is van het verstoren van onze hormoonbalans. Dus we moeten juist nu actief op zoek gaan naar ontspanning.

HORMONEN IN BALANS

Yoga voor hormonen is een combinatie van kracht, yin en yoga nidra om aan al je hormonen aandacht te besteden en ze de kans te geven weer hun natuurlijke balans te vinden.

Doe je mee met mijn yoga? LUISTER dan altijd naar je lichaam en vind jouw uitdaging. Je kan het niet fout doen want elk lichaam is anders dus wees lief voor jezelf. Laat het gewoon gebeuren, LUISTER naar mijn stem en met name geniet ervan. Blijf ademhalen met een lichte glimlach op je gezicht – ook onze gezichtsspieren moeten ontspannen.

Namaste. Nelleke

Read more