Yoga voor Betere Schouder Flexibiliteit

Schouder klachten kunnen ontstaan door een verkeerde basis houding, langdurig in een bepaalde houding zijn (denk aan zitten achter een bureau maar ook een dag klussen in huis) en niet te vergeten spanning en stress.

Steeds vaker zie ik mijn yogi’s verkrampen bij bepaalde yoga asana’s waar je schouder flexibiliteit nodig voor hebt (bijvoorbeeld warrior 1 of Gomukasana) of zelfs al bij schouder op-warm oefeningen.

Tijdens de huidige corona pandemie zie ik dit alleen maar toenemen misschien door thuis werken of de langdurige stress die we ervaren. En ik ben niet de enige. Overleggend met mijn fysiotherapeut, Roel Stupers van JoinTogether, blijkt dat we beide deze problemen tegenkomen. Hij vertelde zelfs dat 30% van de bevolking last heeft van schouderproblemen. Graag willen we mensen helpen en verdere problemen zoals Frozen schoulder voorkomen. Samen gaven we een workshop ‘Weg met Schouderklachten’. Theorie over anatomie van de schouder en praktische tips (appels plukken) door Roel en 30 min yoga clinic door mij.

Praktische tips

Er zijn zelf veel dingen die je kunt doen om je schouder flexibiliteit te verbeteren. Bij aanhoudende klachten ga je natuurlijk naar de huisarts ofde fysiotherapeut. Wat kun je zelf doen? 

  • Sta regelmatig op als je aan een bureau werkt. Loop een rondje, haal thee of pleeg dat telefoontje staand.
  • Zorg voor een goede basis houding.
  • Belast je schouder regelmatig. Vinyasa Flow yoga is hier heel geschikt voor. Bijvoorbeeld de plank en neerwaardse hond. Of de 7 min workout elke dag.
  • Ontspanning is cruciaal. Yin Yoga, Yoga Nidra, maar ook meditatie of gewoon met een kopje thee even niets doen en voor je uit staren.
  • Zelf spierknooppunten aanpakken kan goed. Masseer bijvoorbeeld met Magnesium olie. Of boek een massage, bijvoorbeeld bij Goldios in Nieuw Vennep.
  • Werk elke dag aan je schouder flexibiliteit bijvoorbeeld wat yoga oefeningen

Het thema van de maand oktober 2020 in mijn yoga lessen op diverse locaties en in de verschillende vormen van yoga (Vinyasa Flow, Yin Yang, Hatha Yin Fusion, Yoga voor beter Slapen and Yin yoga) zal ik extra aandacht besteden aan de schouders en werken we met een zelfde soort flow de hele maand. Merk je het verschil? Wil je verder werken in je eigen tijd? Ik raad je altijd aan een eigen yoga practice op te bouwen die je thuis kunt doen.Heb je een spiekbriefje nodig? Misschien kun je niet alle houdingen onthouden. Ik heb een spiekbriefje, Nelly’s Notes, ontwikkeld als e-boek. Je kunt het hier aanschaffen. Print het uit en oefen de korte reeks van 15 min of voeg 40 minuten yin eraan toe. Je krijgt ook een link naar een video met de volledige 60min volledige yoga les . 

Schaf het e-boek NELLY’S NOTES – SCHOUDERREEKS hier aan >>

Seal positie – een can de yin houdingen voor sterke schouders en meer flexibiliteit

Namaste. Nelleke

Read more